Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak szybko zrobić gre?

mrufkojat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Na to pytanie odpowiem w tym temacie.

Najsamwpierw potrzeba unity 3d. Ostatnio wiele osób robi gry na komórki nie potrzebnie rezygnuje z trzeciego wymiaru. I te gry wyglądają jakby były rysunkowe jak bajka. A w unity 3d nie chodzi o to. Trzeba korzystać z trzeciej osi bo jest zadarmo. Jak robisz projekt to zrób 3d.

Nazwij sobie też projekt. Ja nazwałem gra1.

Najpierw zrób kulke i sześcian.

Do sześcianu dodaj taki element Rigidbody. I trzeba zrobić tzw. prefab z sześcianu. Żeby taki zrobić to przesuń do folderu i już możesz skasować w scenie ten sześcian. On bedzie sie nazywać Cube. Nie stety nie widziałem jeszcze spolszczenia do Unity i jest po angielsku. Ale całe programowanie które dzisiaj po każe będzie po polsku bo np. jak ktoś ma w szkole nie miecki to może niezrozumieć. Taki mój ukłon w stronę takich osób.

I jak już sie skasowało sześcian to teraz kulke trzeba troche w dół ekranu prze sunąć. I pierwszy program do kulki ja na zywam PrzesuwanieKulki. Jak to zrobić? To klikasz prawym i "create new" a później c# skrypt. Taki język u żywam bo w javascript widziałem jak kiedyś kolega stronki robił a ja chciałem gry. I w tym programie pokażą się automatycznie takie metody Start i Update. Po między klamrami w Update trzeba napisać transform.position += new Vector3(Input.GetAxis("Horizontal"),0,0);

I tyle. Chodzi o to, że jak sie na ciska strzałki to sie bedzie przesuwać kulka. Trzeba jeszcze ten program dodać do kulki.

I jeszcze trzeba napisać inną metode. Musi być po angielsku bo inaczej nie zadziała. void OnCollisionEnter(). Otwierasz klamre, piszesz Destroy(gameObject); i za mykasz }. I już jest zaprogramowany gracz. Że jak uderzy w coś to umrze.

Teraz trudniejsza rzecz.

Trzeba jeszcze za programować pokazywanie przeciwników.

Zrób jeszcze raz nowy taki skrypt i ja na zwałem go Przeciwnicy.

Tam trzeba nad napisem void Start() dać takie coś

public GameObject przeciwnik;

A napis Update zmień na WiecejPrzeciwnikow.

Po między klamrami za WiecejPrzeciwnikow napisz Instantiate(przeciwnik, new Vector3(Random.RandomRange(-5,5), 11, 0), Quaternion.identity);

A po między klamrami za Start napisz InvokeRepeating("WiecejPrzeciwnikow", 0.1f, 0.1f);

I chodzi o to, że dodaje przeciwnikow co 0.1 sekundy.

Teraz w rzuć program Przeciwnicy np. na kamere albo światło. Ja dałem na kamere. I jak jest inspektor to daj tam gdzie missing gameobject ten prefab sześcianu co zrobiłeś wcześniej. I w łącz gre. Chodzi o to, że nie można być uderzonym przez sześcian.

Opublikowano

Litości.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Hansu Klosu chodziło o to, że Twój post jest tak bezsensowny, że witki mu opadły.

Używasz czcionki od której boli dupa oraz języka od którego bolą jeszcze inne rzeczy.

Traktujesz tworzenie gry, jakby było to coś banalnego. Oczywiście można stworzyć grę bez sensu... ale po co?

W twoim tekście są błędy... bardzo podstawowe. Sam post jest nie bardzo na temat. Unity nie jest potrzebne aby zrobić szybko grę. Czemu mamy wrzucać do gry 3d, jeśli nie jest potrzebny? Chyba nawet nie znasz definicji gry... ani jej celów.

A teraz ja powiem jak zrobić szybko grę:

Przez rok lub dwa ucz się programowania > wpadnij na pomysł ultra prostej gry, która nie wymaga grafiki ani muzyki, jedynie operuje na symbolach > napisz ją w ciągu jednego wieczora.

Chyba za mało masz doświadczenia kolego.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Cześć,

Dzięki za odpowiedź. Mam w rażenie że nie zrozumiałeś wszystkiego, dlatego zrobiłem dla ciebie to w przy stępniejszej formie. Mam na dzieję, że sie spodoba.

Opublikowano

hie hie hie

Dzięki, ale całkowicie nie o to chodzi w moim poście T_T

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngmrufkojat

Proponuje zrobić z tego serię  :D 

Chcę więcej - ale filmików, nie tekstu ;)

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Hej,  a moglbys mi pomoc? Bo ja szukalem na onecie jak moc zrobic gre i mnie tu przenioslo. Fajny poradnik ale nie rozumiem co robi InvokeRepeating("WiecejPrzeciwnikow", 0.1f, 0.1f);Bo tam sa 0.1f i nie wiem jak to dziala? I czemu piszesz na rozowo? A tak pozatym to fajny poradnik, moglbys zrobic wiecej?

Opublikowano

Bardzo dobry tutorial w formie filmiku. 9/10 bo nie jest zoptymalizowana, ale rozumiem, bo nie było Rafała.

Potwierdzam także stwierdzenie z filmu - temat który założył mrufkojat jest na temat.

Beka z jimmiego, dwa lata nauki programowania i gra na symbolach, podczas gdy tutaj możesz mieć takie z*******e kule i kwadraty i zachód słońca w 3d. Może powinieneś dodawać na palcach.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Hej,  a moglbys mi pomoc? Bo ja szukalem na onecie jak moc zrobic gre i mnie tu przenioslo. Fajny poradnik ale nie rozumiem co robi InvokeRepeating("WiecejPrzeciwnikow", 0.1f, 0.1f);Bo tam sa 0.1f i nie wiem jak to dziala? I czemu piszesz na rozowo? A tak pozatym to fajny poradnik, moglbys zrobic wiecej?

Cześć,

To znaczy tyle, że program będzie u ruchamiać metode WiecejPrzeciwnikow, a te cyfry to są wartości. Pierwsza to po jakim czasie zacznie to robić, a druga z jakim od stępem. Ciesze się, że z wracasz uwagę na rzeczy których nie znasz. Jak to mówią ktopyta nie błądzi. Piszę na różowo żeby nikt nie musiał się za stanawiać kto to na pisał.

Jeszcze z dobrych wieści to przyszedł Rafał i z optymalizujemy.

Opublikowano

Znalazłem moment aby zerknąć na Twój filmik

Uśmiałem się na początku, ale później zacząłeś gadać na temat.

To co opisałeś jest raczej wstępem do tworzenia gry, tutkiem do samego Unity. Czepiam się tytułu, gdyż nie jest precyzyjny, ogólny, a Twój temat tyczy się jedynie jednej mechaniki w grze zrobionej w Unity. Jeśli masz zamiar zrobić z tego serię, która będzie pokazywać jak dochodzisz do finalnego produktu, może być to fajne i ciekawe... sam pewnie nawet zerknę, choć nie pracuję w Unity.

Nie odniosłeś się do mojego pytania, czemu mamy porzucić gry 2d na rzecz 3d. Ciekawi mnie Twoja odpowiedź jako profesjonalisty. Unity może też służyć do robienia gier 2d, które też świetnie wyglądają i są grywalne. Jest to mój główny zarzut, że starasz się narzucać ludziom jakąś konkretną formę tworzenia gier.

Moje słowa o nauce programowania przez 2 lata też chyba zostały źle zrozumiane... gdyż odnosiły się do tematu, a nie samego tworzenia gier w Unity. Może też faktycznie troszkę przesadziłem. Jednak aby grę (sensowną, a nie takie coś jak pokazujesz) zrobić szybko, należy umieć programować, lub używać silnika gry.

Opublikowano

Cześć,

Jak przyzwyczaisz sie do robienia gier w 3d w unity to łatwiej będzie robić później w 2d. Rafał jak poszedł do szkoły muzycznej i grał na gitarze to go uczyli etiudy i różne klasyczne rzeczy i musiał o panować technike. A jego koledzy to grali w tedy np. rock. Rafał sie denerwował bo mu kazali takie nudne trudne rzeczy robić, a jak z kończył szkołe to o panował to co jego koledzy w 5 minut, a oni doteraz nie zagrają tego co Rafał się na uczył w szkole. Tak bym to od niósł do za czynania od 3d. I jest ładniejsze.

Opublikowano

Tak, pod względem nauki może mieć to sens. Jednak nie zakładajmy odgórnie, że gry 3d są lepsze i łądniejsze. Aby zrobić dobrze wyglądającą grę 2d trzeba włożyć dużo mniej wysiłku niż w 3d. 

Opublikowano

skoro nie jest o tym, to nie wiem czemu wysuwałeś takie twierdzenia... ale dobra.

Planujesz zrobić serię, jak dociągnąć tą grę od początku do końca?

Opublikowano

Cześć,

Będzie seria, ale w o sobnych tematach. Tylko będą się łączyć w taki z biur. Np. w zorce projektowe i będzie po prawiane wszystko. Będzie dużo bo mamy z Rafałem głowy pełne po mysłów. W tym temacie zrobie kilka do datków jak w pisywanie czitów i może obsługa mikrosoft kinkiet. Albo z powolnione tempo jak w Max Pay. Niewiem tylko czy mają być w formie po stów albo takie wideo z dźwiękiem jak tu taj dałem.

Opublikowano

764351445543279137084.png

Ten temat to jakiś, żart ... tak ?

@Anty_off_topic

Zamierzacie poprawiać jakość/profesjonalizm filmów i czy dodacie jakieś przykłady?

Będzie poradnik tekstowy ? 

mirajane_tag_by_raaims-d4f56kb.png

Komp:

Procesor: i5-4670k , Karta: Asus GTX 780 Ti , Płyta: ASRock H97 Perf. Cooler CPU: Raijintek NEMESIS

Opublikowano

Proszę. Powiedz, że to żart. Podejrzewam, że autor poradnika zrozumiał kilka podstawowych funkcji Unity i teraz zaczyna tworzyć własne poradniki, aby przekazywać swą wiedzę dalej i wpajać różne głupoty innym ludziom. Jeśli chcecie się nauczyć tworzyć gry w Unity to nie czytajcie, ani nie oglądajcie tego poradnika. Co to jest w ogóle za wielkość czcionki i ten dziwny kolor? Dlaczego zamiast wstawiać cały skrypt i go tłumaczyć piszesz co mają zrobić tzn. kliknij tu wklej tu, teraz kliknij tu, zmień to - bez sensu. Zanim zaczniesz uczyć ludzi programować najpierw naucz się języka polskiego, gdyż kiepsko z nim u Ciebie.

Uwaga! Jeżeli drogi użytkowniku chcesz stworzyć największe NIC i jednocześnie COŚ co może znaleźć się tylko w koszu, a następnie usunięte na zawsze to ten poradnik jest w sam raz dla Ciebie! A jeśli nie chcesz marnować swojego cennego czasu to szybko wyjdź z tego tematu i poszukaj konkretnych i przejrzystych poradników dotyczących Unity, bo to co się tutaj wyprawia to jakaś kpina.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

A mi ten poradnik bardzo pomógł. Stworzyłem swoją pierwszą grę i spadają mi sześciany. Poćwiczyłem trochę i mrufkojat już nie jest najlepszym graczem na świecie. Jeszcze kilka poradników od niego i bede leprzy od was!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...